Loading...
Alexandru Ioan Cuza nr 23 Brasov (intrarea prin Farmacia Catena, vis-a-vis de Spitalul Marzescu) 0751 155 855 mihaela@analizaposturala.ro

- Despre noi -

O postură corectă înseamnă un corp sănătos!

Petreci zi de zi multe ore la birou și ai început să dezvolți dureri de spate și de gât? Simți că îți este afectat mersul iar mușchii picioarelor sunt slăbiți?

Există multe persoane care suferă de aceste simptome și, din păcate, ele sunt inevitabile pentru majoritatea oamenilor din ziua de astăzi. Stilul de viață cotidian ne impune să petrecem mai multe ore în fața calculatorului iar gimnastica și sportul au devenit pentru mulți dintre noi un lux.

De aceea, o consecință a acestui stil de viață este apariția deviațiilor posturale, care pot duce la dureri de spate, cap, picioare și genunchi. În majoritatea cazurilor, aceste dureri nu sunt cauze ale unor afecțiuni ale coloanei vertebrale ci ale deviațiilor posturale dobândite de-a lungul timpului.posturo-test-logo

Pentru a ameliora aceste deviații, ele trebuie mai întâi identificate. Acesta este motivul pentru care a apărut sistemul tehnologic inovativ, brevetat, numit POSTUROTEST.

Ce este POSTUROTEST?

Conceptul POSTUROTEST este un produs de înaltă calitate care constă într-un aparat destinat efectuării unei analize globale a posturii fiecărui pacient, cu ajutorul unui software performant.
Aparatul permite efectuarea testului postural și proiectarea computerizată a susținătorilor plantari posturali personalizați.

Cabinetul nostru face parte din rețeaua de francize POSTUROTEST, în calitate de partener afiliat. În felul acesta, punem la dispoziție tuturor pacienților care ne vizitează posibilitatea realizării unei analize posturale complete și furnizăm susținători plantari personalizați în funcție de cazul clinic al fiecărei persoane.

Conceptul „POSTUROTEST” este adus în premieră în România de către societatea Tiron & Asirelli – Societate de Padologie și Posturologie SRL. Mai multe detalii poți citi pe: www.posturotest.ro.

Ce înseamnă posturologia – analiza posturală

După cum îi spune și numele, posturologia este știința medicală dedicată studiului posturii organismului uman.

Posturologia este o ramură a Medicinii Clinice, dezvoltată și utilizată în țările moderne, implementată ulterior și în România. Preocuparea aceste discipline este să permită observarea detaliată a posturii umane pentru a identifica principalele cauze care au provocat deviații sau simptome osteo-articulare. Specialiștii posturologi analizează toate aceste deviații în cele mai mici detalii, căutând mereu soluții terapeutice eficiente care acționează asupra simptomelor (dureri de spate, genunchi sau picioare) și permit reechilibrarea corpului.

De aceea, scopul posturologiei este de a rezolva sau ameliora deviațiile sau patologiile prin metode neintruzive și eficiente.

În zilele noastre, menținerea unei posturi corecte a devenit din ce în ce mai dificilă. Datorită ambientului și condițiilor în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului de zi cu zi, organismul nostru se adaptează. Un factor esențial pentru această adaptare este chiar forța gravitațională, pentru care oamenii au dezvoltat o structură specială denumită „sistem tonic postural de stabilitate verticală”.

Acest sistem funcționează involuntar și depinde de toate informațiile care sunt transmise organismului de la talpa piciorului (senzitive, dureroase, de presiune etc).

Ce este analiza posturală?

Adoptarea unei posturi incorecte poate genera simptome precum dureri de spate, gât, ceafă, cap, umeri, coate, picioare, genunchi etc. De multe ori, cu toate că persoana în cauză are un stil de viață activ și este sportivă, aceste dureri nu sunt combătute prin mișcare.

Însă, este demonstrat faptul că peste 70% din durerile menționate mai sus nu au drept cauză inițială devieri ale coloanei verterbale. De multe ori, cauza este adoptarea unei posturi incorecte, manifestată prin poziția corpului statică sau în mers dar și prin modul în care punem presiune pe talpă atunci când mergem.

De aceea, aici intervine analiza posturală. Aceasta este un test de posturologie computerizat care constă în studierea posturii corpului în poziție statică și dinamică și identificarea principalelor deviații.

Informațiile obținute în urma acestei analize posturale pot permite specialiștilor să propună o serie de soluții de readucere la normalitate a deviațiilor posturale și asimetriilor corporale.

La ce ajută susținătorii plantari personalizați

Orice dezechilibru al mușchilor care provoacă dureri osteo-articulare poate să derive de la funcționarea defectuoasă a anumitor zone ale tălpii picioarelor.

De aceea, posturologia a demonstrat că durerile lombare, cervicale, ale genunchilor sau picioarelor pot fi ameliorate cu ajutorul unui tratament terapeutic neintruziv, destinat corectării poziției tălpii picioarelor.

Acest sistem de protecție terapeutic care poate fi ușor acceptat de organism și poate readuce la normal transmiterea de informații nervoase provenite de la talpa piciorului se numește: susținător plantar personalizat.

În urma testului de posturologie, pe baza informațiilor obținute, se generează cu ajutorul computerului susținătorii plantari personalizați, aceștia fiind unici pentru fiecare pacient.

Rolul acestora este de a contribui la corecția deviațiilor posturale ale fiecărui individ – adult sau copil. Acești susținători se mai numesc și talonete și ei sunt flexibili, de dimensiuni reduse. Datorită acestor caracteristici, susținătorii plantari pot fi introduși în orice tip de încălțăminte închisă sau deschisă, cu sau fără toc, asigurând confort purtătorului.

Toate modelele de susținători plantari personalizați sunt generate pe computer, în mod complet automatizat, eliminând posibilitatea apariției erorii umane. De aceea, rezultatul final este de la bun început adaptat formei tălpii piciorului pacientului și poate fi purtat p perioadă îndelungată.

Corecția deviațiilor cu ajutorul susținătorilor plantari personalizați se realizează prin amortizarea zonelor cu suprasarcină de la nivelul tălpii piciorului. Astfel, presiunea exercitată de picior la sol este optimizată. În timp, după o perioadă îndelungată, creierul uman va percepe poziția corectată cu ajutorul susținătorilor ca fiind cea corectă și astfel se va întipări în memorie. După această etapă, în urma unui control de specialitate, pacientul poate renunța la purtarea susținătorilor plantari.

Pentru mai multe detalii și pentru a beneficia de efectele acestei metode terapeutice noninvazive, vizitează pagina noastră de servicii dedicată susținătorilor plantari personalizați.

Tehnologie de ultimă generație

Conceptul POSTUROTEST a fost adus în premieră în România de către societatea Tiron & Assirelli – Societate de Podologie și Posturologie SRL. Cabinetul nostru face parte din rețeaua de parteneri în regim de franciză a acestei societăți, beneficiind de tehnologia și echipamentele originale POSTUROTEST.

Această metodă de realizare a analizei posturale presupune utilizarea unei tehnologii computerizate de ultimă generație și a unui software performant, care permite efectuarea unei Analize Globale detaliate.

Software-ul POSTUROTEST are implicații în trei ramuri esențiale ale posturologiei:

#1 Baropodometrie: analiza presiunilor plantare

Cu ajutorul unei platforme baropodometrice, software-ul POSTUROTEST permite analiza detaliată a mersului pacientului. În cadrul acestei analize se folosesc și branturi flexibile cu senzori, introduse în interiorul încălțămintei, pentru a analiza presiunile plantare.

De asemenea, programul permite folosirea unui scanner bipodalic sub sarcină pentru a suprapune imaginile presiunilor plantare cu cele ale picioarelor pacientului.

Toate aceste informații sunt transmise în mod automat către Centrul de Ortopedie de la Bologna, pentru producția susținătorilor plantari dinamici personalizați.

#2 Stabilometrie: examenul echilibrului corporal

Evaluarea stabilometrică permite vizualizarea deplasării centrului de greutate corporal și obținerea unor date relevante referitoare la oscilațiile corpului.

Stabilometria permite și obținerea unui feedback pentru reabilitarea simptomelor durerilor osteo-articulare ale pacientului.

#3 Analiza posturală cu ajutorul imaginilor

Cu ajutorul scanărilor digitale de înaltă rezoluție și fotografiilor pacientului, software-ul POSTUROTEST permite poziționarea punctelor de reper stabilite de protocolul postular global în raport cu postura actuală a pacientului.

Toate aceste informații sunt utilizate atât pentru realizarea computerizată și producerea susținătorilor plantari personalizați, cât și pentru elaborarea unei serii de propuneri pentru corectarea posturii pacientului, precum, de exemplu, exerciții de reprogramare posturală.

Indicații și sfaturi

Postura fiecăruia dintre noi spune multe despre sănătatea mușchilor și a oaselor. Dacă avem șoldul dezechilibrat, spatele curbat, capul aplecat în față și ne-am obișnuit cu o astfel de postură, este posibil să apară durerile și problemele osteo-articulare.

Dacă ne ducem viața liniștiți, având o postură incorectă, acest lucru poate fi periculos pentru sănătate. În afara durerilor, pot apărea și oboseală cronică, atrofie musculară, probleme digestive, dureri de cap și migrene, probleme nervoase, probleme în respirație și multe altele.
De aceea, am pregătit o serie de sfaturi care te pot ajuta să adopți o postură corectă.

Alinierea corpului

Înainte de a lua orice măsură pentru remedierea posturii incorecte, recomandăm să îți faci o analiză posturală. Aceasta poate să îți identifice cauzele abaterilor posturale și vei afla exact ce trebuie să corectezi din postura ta.

Alinierea corpului trebuie efectuată în mod conștient și constant, pentru a crea o obișnuință. Alinierea corpului nu înseamnă doar adoptarea unei poziții a spatelui drept, pe forma peretelui. Aceasta înseamnă și echilibrarea musculară, prin întinderea mușchilor supra-dezvoltați și lucrarea celor sub-dezvoltați prin exerciții fizice.

Pentru a identifica grupele de mușchi care necesită corecție și echilibrare, analiza posturală este soluția potrivită.

Exersarea poziției corecte

Privind în oglindă, poți crea o obișnuință din alinerea corpului tău. O simplă privire din profil îți va arăta care sunt greșelile tale de aliniere.

Cel mai simplu este să observi aceste anomalii dacă porți haine mulate pentru a vedea fiecare curbură a corpului. Este necesar să îți îndrepți spatele și picioarele, însă în mod natural, nu forțat.

Poziția corectă constă în:

  • Spatele drept
  • Bărbia paralelă cu șoldul
  • Relaxarea încheieturilor
  • Alinierea punctelor principale de reper (umeri, șolduri și tălpi)

În cazul în care adoptarea poziției corecte este incomodă și simți durere, este necesar să consulți un medic specialist.

Exersarea poziției de drepți poate fi făcută și cu spatele la o scurtă distanță de perete, cu picioarele ușor depărtate și mâinile pe lângă corp. Se poate exersa menținerea acestei poziții, în 3-4 serii repetate de câte 10 secunde în fiecare zi.

Alte indicații pentru o postură corectă
Pentru a avea o postură corectă, este necesar să te concentrezi în fiecare zi pe principiile menționate mai sus, pentru a crea o obișnuință din adoptarea unei posturi corecte.
De asemenea, creșterea în greutate poate fi o cauză pentru slăbirea mușchilor și adoptarea unei posturi incorecte.

O postură incorectă este cauzată și de petrecerea unui timp îndelungat, fără pauze, pe scaun în fața unui calculator. Astfel, se slăbesc mușchii și se provoacă tensiune care duce la dureri osteo-articulare.

În timpul somnului, recomandăm să eviți să folosești mai mult de o singură pernă, care să fie suficient de înaltă pentru a menține normală curba cervicală. Salteaua trebuie să fie rigidă, nu foarte moale.

În concluzie, pentru a avea o postură corectă, este nevoie de concentrare și atenție în fiecare zi. Nu este imposibil, însă poate fi o provocare.

Te așteptăm în cabinetul nostru din Brașov, pentru a efectua o analiză posturală cu POSTUROTEST și a afla soluțiile care ți se potrivesc.

Contactează-ne:

Please leave this field empty.